Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σχόλιο σε δηλώσεις του κ.Ρωμανιά για τις Επικουρικές

Την Παρασκευή 8/5 στις 08:20 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς δηλώνει: «Οι ασφαλισμένοι τις έχουν πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και τις δικαιούνται».
Λίγο ενωρίτερα είχε αναφέρει πως προ κρίσης οι επικουρικές ήταν κατά μέσον όρο 500 ευρώ και τώρα μόλις 140. Καταρχάς σημειώνω ότι θεωρώ ανακριβή τα νούμερα του κ. Ρωμανιά δεδομένου ότι δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί κανείς εύκολα να τσεκάρει ότι το μέγεθος της ανακρίβειας είναι σε βαθμό ψευδολογίας.
Δύο άμεσα σχόλια επί των λεγομένων του κ. Ρωμανιά:


1ο. Δεν διευκρίνισε αν οι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει για τις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις των 500 ευρώ που λάμβαναν ή για τις μειωμένες των 140 ευρώ (τα νούμερα του κ. Ρωμανιά). Είναι χρήσιμη διευκρίνηση, γιατί πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρουν οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν, αν χάνουν κάτι περίσσιο που τους έδινε η γενναιόδωρη πολιτεία όταν μπορούσε, αν όσα ελάμβαναν τα έπαιρναν εις βάρος των επόμενων γενεών ή αν απλώς το κράτος τους κλέβει αδιάντροπα.


2ο. Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος: «Αφού οι επικουρικές δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι συντάξεις έχουν πληρωθεί με τις εισφορές, όπως λέτε, γιατί τα ταμεία δεν βγαίνουν με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος;».
Απαντά ο κ. Ρωμανιάς: «Γιατί το κράτος καταλήστευσε τα αποθεματικά των ταμείων λόγω

  1. των άτοκων καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας, 
  2. του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, 
  3. των δομημένων ομολόγων και 
  4. του PSI.»
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο PSI και τις συνέπειές του στα αποθεματικά των Επικουρικών Ταμείων. Συγκεκριμένα είπε πως τα Επικουρικά Ταμεία είχαν 1,7 δις σε ομόλογα προ PSI και μετά το κούρεμα έμειναν με 350 εκατ. (Τα νούμερα του κ. Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης).
Ανακρίβεια από άγνοια ή ψέμα με σκοπιμότητα;
Το γεγονός είναι ότι το PSI κούρεψε τα ομόλογα κατά 53,5% οπότε:

  1. είτε τα Επικουρικά είχαν 1,7 δις και μετά το κούρεμα έμειναν με 790,5 εκατ. έχοντας ζημιές 909,5 εκατ.
  2. είτε τα επικουρικά έμειναν με 350 εκατ, οπότε πριν το PSI είχαν 752 εκατ και έμειναν 350 εκατ καταγράφοντας ζημιές 402 εκατ.
Με επιφυλάξεις για κάθε νούμερο που αναφέρει ο αρμόδιος Γ.Γ. ας δεχτούμε ότι όντως τα Επικουρικά έχασαν 909,5 εκατ από το PSI.
Όμως την πενταετία της κρίσης 2010-2014 πήραν αντίστοιχο ποσό από κοινωνικούς πόρους, δηλαδή λεφτά που δεν είχαν πληρώσει με τις εισφορές τους. Με λίγα λόγια η κοινωνία, οι φορολογούμενοι και το κράτος ως εκπρόσωπός τους, στέρησε από τους ασφαλισμένους των Επικουρικών Ταμείων 901 εκατ ευρώ λόγω του PSI αλλά τους τα επέστρεψε εμμέσως μέσω «κοινωνικών πόρων».

Τι είναι οι κοινωνικοί πόροι;
Είναι φόροι «υπέρ τρίτων» που αποτελούσαν οικονομικές επιβαρύνσεις (φόροι, δασμοί και τέλη) που επιβάλλονταν στις συναλλαγές όλων των πολιτών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προνομιακά η ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Δηλαδή το κράτος επιβάλλει σε όλους τους πολίτες φόρους και δασμούς, τους οποίους συλλέγει και μετά αποδίδει στα Επικουρικά Ταμεία. Αν αυτό δεν είναι έμμεση επιχορήγηση από το κράτος τότε τι είναι;

Σε τι ποσό αντιστοιχούν αυτοί οι πόροι ετησίως; Αναφέρονται πολλά νούμερα και δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσει κανείς στοιχεία μιας και μιλάμε για 22 διαφορετικά Επικουρικά Ταμεία και καμιά πενηνταριά φόρους και τέλη. Επειδή αυτοί οι πόροι καταργήθηκαν (από 1/1/2015) με απόφαση του Υπουργού Εργασίας τον Μάιο του 2014, κυκλοφόρησαν πολλές εκτιμήσεις για τις απώλειες που θα είχαν τα Ταμεία από αυτή την κατάργηση των κοινωνικών πόρων. Αρκούμαστε στην εκτίμηση του Υπουργού Εργασίας που δίνει το μικρότερο νούμερο –υποθέτω ότι για λόγους πολιτικούς έχει την τάση να υποεκτιμήσει αυτό το ποσό. Σύμφωνα με τον τότε Υπουργό, οι απώλειες των Επικουρικών Ταμείων από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων ανέρχονται σε 176 εκατ. ετησίως (εκπρόσωποι των ταμείων δίνουν υψηλότερες εκτιμήσεις).

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι τα Επικουρικά Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων είχαν τα προηγούμενα χρόνια έμμεση επιχορήγηση από το κράτος τουλάχιστον 176 εκατ ετησίως. Άρα στα 5 χρόνια 2010-2014 η έμμεση επιχορήγηση στα Ταμεία (τουλάχιστον 176*5=880 εκατ) αποζημιώνει τους ασφαλισμένους των Επικουρικών για τις ζημιές από το PSI.
Φυσικά αυτή η έμμεση επιχορήγηση τα χρόνια πριν το 2010 (από το 1928, 1939 και την Κατοχή υπάρχουν οι περισσότεροι από αυτούς τους φόρους/τέλη, κάποιοι από το 1977 και ελάχιστοι από το 1995) απαντά και αποζημιώνει τα Ταμεία με το παραπάνω για τους άλλους λόγους απομείωσης των αποθεματικών τους που αναφέρει ο κος Ρωμανιάς.
Ας σταματήσει λοιπόν το παραμύθι με το PSI και τις εισφορές των ασφαλισμένων που οι ίδιοι έχουν πληρώσει και εμείς (ως κοινωνία, φορολογούμενοι και κράτος) έχουμε υφαρπάξει. Και επιτέλους όσοι κατέχουν υπεύθυνες θέσεις ας περιγράψουν στον κόσμο αντικειμενικά την πραγματικότητα που είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε.
Έχει σημασία να ξέρουν οι πατεράδες μας ότι μπορεί να μην τους δίνουμε σαν κοινωνία όσα θα θέλανε και όσα θα θέλαμε αλλά, από την άλλη, δεν τους κλέβουμε και ούτε τους αντιμετωπίζουμε σαν παρίες.

Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τους «κοινωνικούς πόρους», μπορεί να βρει μια λίστα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου