Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Οι Μύθοι του Υπουργού και η πραγματικότητα όλων μας


Έχω γράψει και παλιότερα εδώ πως αυτή η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την αριθμητική. Ίσως γιατί  η αριθμητική είναι αντιδημοκρατική. Έχει το δυσάρεστο χαρακτηριστικό ότι το αποτέλεσμα δεν επιδέχεται διαφορετικής άποψης.  Όμως δεν παραιτούνται. Επιμένουν σε ανακριβή, άρα ψευδή νούμερα. Δύναμή τους είναι η επανάληψη, η επιτηδευμένη παραπληροφόρηση και φυσικά η άγνοια.
Πρόσφατο παράδειγμα ο  Υπουργός Επικρατείας εδώ, που με μια  σειρά από Πίνακες υπό τον εμπνευσμένο τίτλο «Μύθοι & Πραγματικότητα» επιδόθηκε σε ρεσιτάλ «ενημέρωσης» στα social media την ώρα που οι πολίτες παρέμεναν αποκλεισμένοι από την επαγγελματική ενημέρωση.

Πόσο αξιόπιστη και ακριβής είναι η ενημέρωση των πολιτών από τα γεγονότα και τα gegonota/ facts  του Υπουργού θα το μετρήσω ευθύς αμέσως. 

Fact7: οι δανειστές ζητούσαν 30% μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις και 800 εκατ. στις επικουρικές, αναφέρει ο Υπουργός. 


Όμως η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις είναι 2,1 δισ. μηνιαίως ή 25 δισ. ετησίως (Ήλιος-26η έκθεση, Ιούλιος 2015 Πίνακας 9 εδώ). Δηλαδή ζητούσαν μείωση 7,5 δισ. που μαζί με τη μείωση στις επικουρικές ανεβάζει τη συνολική μείωση που ζητούσαν οι δανειστές–κατά τον κ. Παππά- στα 8,3 δισ. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Όλοι οι πολίτες όμως γνωρίζουν ότι η συμφωνία του καλοκαιριού προέβλεπε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή  ισοδύναμα 1,8 δισ. Τέτοια τεράστια  ανακρίβεια από τα πλέον επίσημα χείλη και οι δημοσιογράφοι δεν ήταν εκεί να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Βολικό!

Fact8: προστατεύεται το 90% των συνταξιούχων, ισχυρίζεται ο Υπουργός. Διότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα, η συμφωνία δεν προβλέπει μειώσεις για συντάξεις κάτω των 1300€ (άθροισμα κύριων & επικουρικών). 

Διαφωνεί όμως η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στην 26η έκθεση του συστήματος Ήλιος (Ιούλιος 2015 εδώ - Πίνακας 2: Κατανομή Εισοδήματος Συνταξιούχων ανά εύρος καταβαλλόμενου ποσού), όπου: 
Σύνολο συνταξιούχων: 2.663 χιλιάδες
Σύνολο συνταξιούχων με συντάξεις > 1500€:  360 χιλιάδες
Σύνολο συνταξιούχων με συντάξεις μεταξύ 1000€ και 1500€: 556 χιλιάδες. Άρα, ως ασφαλής εκτίμηση προκύπτει πως  ένα πλήθος άνω των 200 χιλιάδων συνταξιούχων έχει έσοδα μεταξύ 1300 και 1500€.
Δηλαδή συνολικά 560 χιλιάδες συνταξιούχοι (21% του συνόλου) έχουν έσοδα άνω των 1300€ και άρα πλήττονται από τις περικοπές. To 21% των συνταξιούχων, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 10% που έμμεσα αναφέρει ο υπουργός, θα υποστούν μειώσεις. Οι ζημιωμένοι συνταξιούχοι είναι τριακόσιες χιλιάδες περισσότεροι απ΄ ότι ισχυρίζεται ο υπουργός!

Προφανώς, τα νούμερα δεν έχουν σημασία ακόμα και όταν αφορούν 300.000 συνταξιούχους. Σημασία έχει να πειστούν όσοι ακόμα αρέσκονται να καταναλώνουν άκριτα την κυβερνητική προπαγάνδα πως η τρέχουσα 8μηνη ηρωική διαπραγμάτευση έχει σώσει τους συνταξιούχους από τεράστια δεινά. Όπως άλλωστε και η προηγηθείσα περήφανη και ηρωική διαπραγμάτευση  Βαρουφάκη. 

Fact 9: αναφέρει ο Υπουργός ότι προστατεύεται το 94% των στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας. Δεν έχω λόγο να ασχοληθώ καν με το νούμερο, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Γιατί εδώ υπάρχει μια πιο θεμελιώδης παραπλάνηση.

Το νούμερο που μας ενδιαφέρει -το ερώτημα που δεν απαντά ο υπουργός- είναι:  τι %  από τα μη ενήμερα δάνεια 1ης κατοικίας προστατεύονται. Γιατί ανάγκη προστασίας δεν έχουν όσοι δανειολήπτες συνεχίζουν να εξυπηρετούν το δάνειο της 1ης κατοικίας τους αλλά όσοι δεν μπορούν πλέον να το εξυπηρετούν και κινδυνεύουν να τη χάσουν.  Πόσο είναι το ποσοστό αυτό, κ. Παππά;

Όταν διαπιστώνεται τόση εξόφθαλμη ανακρίβεια και παραπλάνηση στα λιγοστά νούμερα, τι να υποθέσει κανείς για τα  facts &  gegonota   χωρίς ποσοτικούς προσδιορισμούς; 

Διαγωνισμός Μνηνονίων
Οι συγκρίσεις των επιδόσεων και ο διαγωνισμός των μνημονίων μικρή αξία έχουν. Κρίνουμε, αξιολογούμε τις επιδόσεις κάθε Κυβέρνησης  με βάση τις δεδομένες αντικειμενικές συνθήκες. 
Η Κυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας τα πεπραγμένα υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εξαιρετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας την τριετία 2004-2007. Και αντί για μέτρα εξορθολογισμού και λιτότητας έδωσε γενναίες αυξήσεις, έκανε αθρόες προσλήψεις. Αυτό όμως δεν την καθιστά καλή Κυβέρνηση. Κάθε άλλο…
Η σύγκριση του 2010 με το 2016, είτε αυτή αφορά μέτρα, είτε ρυθμούς ανάπτυξης είναι εντελώς άστοχη. Διότι οι αντικειμενικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, όχι μόνον πριν και μετά την κρίση αλλά και κατά τη διάρκειά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση 2009 με 2013. 
Το 2009  η Κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε μεγάλες  αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (+8%) αλλά το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 4,3%. Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε τις μεγαλύτερες ως σήμερα μειώσεις  μισθών και συντάξεων (-12%) αλλά το ΑΕΠ υποχώρησε λιγότερο (3,6%) συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης (2009-2012 εδώ).  Άλλο λοιπόν το 2009, οπότε η ορμή της ύφεσης ήταν τεράστια, άλλο το 2013 που η ορμή της είχε εκτονωθεί. Πόσω μάλλον το 2015 ή το 2016.

Και ο κ. Παππάς επαίρεται σήμερα για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2015. Τι θετικό όμως έκανε η Κυβέρνηση γι’ αυτές τις επιδόσεις, δεν μπορώ να θυμηθώ. Η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου, η μείωση της ισοτιμίας του Ευρώ, η κρίση στις περισσότερες ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές ήταν παράγοντες πολύ ευνοϊκοί για την οικονομία αλλά εξωγενείς. Και η ελληνική Κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε απ΄ το χέρι της για να ακυρώσει τη θετική τους επίδραση και να αντιστρέψει την ανοδική προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Και δεν χρειάζονται καν νούμερα, γιατί εκτός από την οικονομική θεωρία γνωρίζουμε και από την εμπειρία μας ότι:
Οι εκλογές επιβραδύνουν την οικονομία: Ο Σύριζα μάς οδήγησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 10 μήνες.
Η αβεβαιότητα επιβραδύνει την οικονομία: η Κυβέρνηση φρόντισε το α’ εξάμηνο του 2015 να ζήσουμε την εντονότερη αβεβαιότητα μετά την επιστράτευση του 1974 και ακόμη σήμερα οι κινήσεις της μόνο αβεβαιότητα παράγουν.
Η ρευστότητα είναι το οξυγόνο της οικονομίας: η ασφυξία ρευστότητας που βιώσαμε το  1ο εξάμηνο του 2015 ήταν χωρίς προηγούμενο ενώ για την Κυβέρνηση δεν ήταν καν μάθημα. Καθυστερεί συστηματικά κάθε διαπραγμάτευση/αξιολόγηση και την κλείνει στο και πέντε, όταν πια η οικονομία έχει στεγνώσει.
Τραπεζική αργία - Capital Controls. Η Κυβέρνηση του 2015 θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την επιβολή της τραπεζικής αργίας αλλά κυρίως για το πώς την προκάλεσε. Εντελώς αναίτια, για μικροκομματικές σκοπιμότητες και εσωκομματικούς συσχετισμούς. 

Η ζημιά στο σώμα της οικονομίας
Ο ανθρώπινος οργανισμός αντέχει χωρίς νερό κάποιες μέρες. Αριθμητικά, 1 ημέρα χωρίς νερό προξενεί μικρότερη ζημιά από 4  μέρες χωρίς νερό. Στον πραγματικό κόσμο όμως, η 5η  ή  6η μέρα χωρίς νερό είναι πολύ κρισιμότερη κάθε προηγούμενης, μπορεί να αποβεί μοιραία. Με αυτό ακριβώς το μέτρο, το πισωγύρισμα της οικονομίας το 2015 αξιολογείται ως εξαιρετικά ζημιογόνο. Δεν ήταν μια κακή χρονιά. Ήταν μια ακόμα κακή χρονιά. Και το κυριότερο, ήταν μια ακόμη κακή χρονιά, ενώ οι αντικειμενικές συνθήκες και οι εξωγενείς ευνοϊκοί παράγοντες προδιέγραφαν μια πολύ καλύτερη πορεία για την ελληνική οικονομία. 
Όμως το καραβάνι άλλαξε κατεύθυνση σ΄ένα σημείο που η πηγή ήταν κοντά αλλά όχι ορατή. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μετά από άσκοπη περιπλάνηση δύο ετών το καραβάνι θα επιστρέψει στη πηγή. Στο μεταξύ κάποιοι δεν θ΄ αντέξουν, όλοι θα σερνόμαστε διψασμένοι στην έρημο, και οι μάγοι της φυλής θα χορεύουν το χορό της βροχής/διαπραγμάτευσης.

Ναι, με όρους των σαμάνων ερμηνεύονται όσα ζούμε στην οικονομία. Με όρους ορθού λόγου, αυστηρής μαθηματικής και κριτικής σκέψης είναι ακατανόητα. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Protagon στις 30/4/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου