Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μπορεί ο Τσίπρας να οδηγήσει στην ανάπτυξη;

…Θα μπορούσε. Αλλά δεν μπορεί
Ο νέος Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ρεαλιστής, έμπειρος πια και ήπιος, αφοσιωμένος ευρωπαϊστής: ο Πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αναμφίβολα, είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό να μη φοβάσαι ν’ αλλάξεις, να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Ειδικά αν είσαι Πρωθυπουργός και τα λάθη σου επηρεάζουν αρνητικά εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι όμως πολύ κρίσιμο να μαθαίνεις γρήγορα. Και να κατέχεις τα βασικά ήδη, πριν αναλάβεις: πώς λειτουργεί ο κόσμος, η οικονομία, οι διεθνείς συσχετισμοί, πώς επιλέγεις συνεργάτες. Αλλιώς, αν ορκίζεσαι Πρωθυπουργός χωρίς να διαθέτεις ήδη αυτές τις στοιχειώδεις γνώσεις και δεξιότητες, στη διάρκεια της μαθητείας σου μπορεί να προκαλέσεις καταστροφική ζημιά, τόση που είναι αδύνατο να τη διορθώσεις ο ίδιος.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Οι έξι μήνες που διέλυσαν τη χώρα

Ένας απολογισμός για το τι πραγματικά προκάλεσε στην οικονομία και στη χώρα το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς Αριστερά. Η ελληνική ιδιαιτερότητα των capital controls, ο μύθος των χαμηλών πλεονασμάτων, τα χαμένα χρόνια, οι χαμένες θυσίες και οι παράλογοι πανηγυρισμοί...

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Οι ζημιές του Κράτους από τις Τράπεζες – Το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ!

Ένα καίριο κτύπημα την κατάλληλη στιγμή μπορεί να είναι καταλυτικό. Την κρίσιμη στιγμή μικρότερης έντασης αίτια μπορεί να έχουν δυσανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορώ να κατανοήσω το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε η Κυβέρνηση Σύριζα στην οικονομία σε τόσο μικρό διάστημα. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (2015) προσφέρεται για ποσοτικοποίηση και επιμέτρηση της οικονομικής επίδοσης της Κυβέρνησης. Και τα νούμερα που προκύπτουν είναι «αμείλικτα»  Η ζημιά που έχει υποστεί  η ελληνική Δημοκρατία, ο Έλληνας φορολογούμενος από την χρεοκοπία των Τραπεζών, πλησιάζει τα 35 δις στην καλύτερη περίπτωση, και τα μισά είναι έργο των  Κυβέρνησεων του Αλέξη Τσίπρα!